16.05.2016
Publicatia: Psihologia Resurselor Umane
Cuvinte cheie: Constientizarea emotionala in grup, diversitate de gen, convingeri despre diversitate
Articol: „Ai vrea sa vorbim despre asta?” Cand si cum constientizarea emotionala de grup sporeste eficienta echipelor formate din membrii de ambele genuri?
Autori: Boros S., Curseu L. P.
Anul publicarii: 2013
Prezentare realizata de Donea Alice
Diversitatea de gen este importanta pentru dinamica emotionala a grupurilor. Diferentele de gen au un impact asupra recunoasterii sentimentelor si a exprimarii acestora.
Exista doi factori care sunt principalii predictori ai gestionarii cu succes a diversitatii in echipe: intelegerea interpersonala si viziunea in perspectiva. Viziunea in perspectiva se refera la faptul ca toti membrii trebuie sa ajunga intr-un punct comun. De exemplu, atunci cand se ia o decizie finala, este important ca toti membrii sa fie de acord cu decizia respectiva. Pe parcursul discutiei exista o comunicare continua intre membri echipei, cerandu-se parerea tuturor membrilor, fiind intrebati daca sunt sau nu de acord cu o anumita decizie sau daca au alte idei. Intelegerea interpersonala se refera la abilitatea fiecarui membru de a intelege ce se intampla in cadrul unei echipe prin folosirea mijloacelor de comunicare (de exemplu, sa comunice ce simt referitor la o tema aleasa, sa puna intrebari, sa discute pe marginea subiectului sau sa ceara parerea colegilor).
Cercetarea realizata de Boros si Curseu a avut ca scop explorarea rolului moderator al constientizarii emotionale in grup si a credintelor privind diversitatea in relatia dintre diversitatea de gen in grup si eficienta grupului.
Ce este constientizarea emotionala in grup?
Constientizarea emotionala in grup este abilitatea
unei echipe de a implementa un set de norme comune care sa modeleze felul in
care membrii percep si inteleg propriile lor emotii, cat si pe cele manifestate
de ceilalti membrii ai echipei.
Existenta unui set de norme comune care faciliteaza recunoasterea eficienta si intelegerea emotiilor este benefica pentru perfomanta deoarece impiedica aparitia emotiilor negative in cadrul grupurilor. Atunci cand are loc un conflict, echipele inteleg emotiile aparute, asadar au grija sa evite amplificarea unui conflict.
Astfel, echipele care intretin constientizarea emotionala raporteaza mai putine conflicte si se bucura de un nivel mai ridicat al performantei si coeziunii.
Cum actioneaza
constientizarea emotionala in echipele cu diversitate de gen?
Afectivitatea este una dintre dimensiunile de baza
ale stereotipurilor legate de gen, femeile fiind considerate mai "emotionale"
decat barbatii. Atunci cand se lucreza in echipa, este necesara o buna
procesare emotionala.
Se presupune ca membrii echipelor (in care exista
diversitate de gen) nu stiu cum sa faca fata emotiilor negative atunci cand lucreaza impreuna.
Pentru a putea face fata diverselor emotii aparute, membrii trebuie sa invete sa
comunice intr-un mod eficient (de exemplu, atunci cand cineva din echipa nu
este de acord cu o anumita decizie, trebuie sa isi expuna parerea intr-un mod
placut, explicit, evitand o exprimare agresiva).
Astfel, cu ajutorul comunicarii, ei vor putea
ajunge la un numitor comun, vor impartasi idei, vor lua decizii, iar aceste
lucruri duc la o crestere a eficientei in cadrul echipei.
Pornind de la aceste premise, autorii au dezvoltat doua ipoteze:
1) Constientizarea de grup sporeste calitatea muncii in echipa si o eficientizeaza. Totusi, aceste efecte sunt mai puternice in echipele omogene decat in cele eterogene.
2) Constientizarea emotionala interactioneaza cu convingerile privind diversitatea in asa fel incat aceasta constientizare anuleaza efectele negative perturbatoare ale credintelor legate de diversitate asupra eficientei.
Aceste ipoteze au fost testate in doua studii.
In studiul 1 au fost masurate eficienta in echipa si constientizarea emotionala
in grup.
In acest studiu au fost implicate 161 de persoane, acestea fiind impartite in
31 de echipe. Dintre acestea, 17 echipe au fost omogene si 20 eterogene, iar varsta
medie a participantilor a fost de 39,33 de ani. Rezultatele studiului indica faptul
ca, desi un nivel ridicat al constientizarii de grup este benefic pentru ambele
tipuri de echipe, efectul este mai puternic pentru echipele omogene, in comparatie
cu cele eterogene.
Studiul 2 a fost unul experimental, aici masurandu-se efectul interactiunii dintre convingerile despre diversitate si constientizarea emotionala in grup asupra eficientei echipelor.
La acest studiu au participat 126 de studenti (61 barbati si 62 femei), acestia fiind impartiti in 21 de echipe. Cele 21 de echipe au fost rugate sa lucreze impreuna la un studiu despre diversitate timp de doua ore.
Rezultatele studiului arata ca, in principal, echipele care au norme de constientizare
emotionala nu au performante diferite fata de echipele care nu au astfel de
norme. Cu toate acestea, o viziune pozitiva despre diversitate are cel mai
puternic impact asupra eficientei echipelor eterogene. Echipele care au
convingeri pozitive legate de diversitate au performante mai bune decat
echipele care au convingeri negative cu privire la acest aspect.
Concluzii
Constientizarea emotionala in grup contribuie la cresterea eficientei echipelor si, totodata, poate anula efectele convingerilor negative despre diversitate asupra eficientei.
Constientizarea emotionala de grup are un efect mai puternic asupra echipelor omogene, deoarece membrii acestor grupuri isi inteleg mai bine emotiile si stiu cum sa faca fata acestora. Astfel, prin intelegerea emotiilor, se evita un eventual conflict in procesul muncii.
Adoptarea constientizarii emotionale in grupuri unde exista diversitate de gen implica din start crearea unor reguli si norme emotionale. Astfel, intelegand dinamica emotiilor, se evita un potential conflict in cadrul procesului de munca.
Atunci cand organizatiile sau echipele deruleaza training-uri despre constientizarea diversitatii, este important sa se adauge si interventii privind constientizarea emotionala. Aceste interventii se adauga celor traditionale (care vizeaza modificarile cognitive). In acest fel, vor exista doua modalitati pentru a atinge scopul training-ului.
Implementarea unor norme privind constientizarea emotionala de grup va fi utila pentru contracararea impactului convingerilor negative legate de diversitate. Astfel, membrii echipelor vor fi ajutati sa distinga oamenii de categorii.
Ultimele articole
-
Efectul Flynn in Romania - Schimbari de-a lungul timpului si intre generatii in performanta cognitiva
Studiul de fata investigheaza in ce masura exista o crestere a performantelor cognitive in mod constant in populatia din Romania, luand in calcul specificul individual si generational de-a lungul timpului.Mai mult -
Legatura dintre afisarea de emotii diferite fata de cele resimtite cu adevarat la locul de munca si sanatatea angajatilor
In studiul de fata se scot in evidenta problemele asociate disonantei emotionale resimtite la locul de munca si factorii de risc pentru accentuarea disonantei in contextul angajatilor, in servicii de asistenta (ex. operatori call-center, agenti, etc.).Mai mult -
Control perceput si emotiile academice prezic succesul studentilor - efecte asupra intentiei de abandon si realizare academica
Studiul de fata investigheaza un fenomen actual - esecul academic. Mai specific, examineaza cum controlul academic perceput şi emotiile academice prezic succesul studentilor, conceptualizat fie ca intentie de abandon scazuta, fie ca realizare academica inalta.Mai mult