13.11.2018

Publicatia / Jurnalul:  Journal of Personnel Psychology

Cuvinte cheie: climat suportiv, munca emotionala, regula incongruentei afective, epuizare emotionala, analize multinivel

Titlu articol: Supportive Climate and Its Protective Role in the Emotion Rule Dissonance – Emotional Exhaustion Relationship

Autori: Ortiz-Bonnín, S., García-Buades, M. E., Caballer, A. & Zapf, D.

Anul publicarii: 2016


Deseori, foarte mare parte din munca unui angajat consta în afisarea unei imagini sau a unor emotii potrivite, adaptate la contextul muncii, adica acestia sunt constienti ca trebuie sa afiseze mai ales emotii pozitive, astfel încat sa întampine pozitiv clientii si sa îi multumeasca. Acest tip de munca este descris ca fiind munca emotionala pe care un angajat o depune. Conform studiilor, aceasta munca emotionala este stimulata de masura in care angajatii percep ca la locul de munca exista aceasta regula, impusa sau ceruta, de a afisa un anumit registru de emotii, chiar si atunci cand ele nu reflecta trairile lor afective adevarate.

In ciuda beneficiilor (ex. clienti multumiti, performanta a angajatilor si castiguri), exista si situatii în care aceasta munca emotionala este mai degraba o sursa de stres si de epuizare. Cel mai des, aceste situatii sunt acele momente de incongruenta afectiva ridicata a angajatilor, adica ei afiseaza emotii pozitive desi nu le resimt la nivel personal sub nicio forma. Conform studiilor din literatura stiintifica, aceasta constrangere pentru incongruenta afectiva poate suprasolicita emotional angajatii si poate declansa epuizare emotionala la locul de munca, de natura clinica chiar.

In studiul de fata, este propus ca factor protectiv pentru atenuarea efectelor negative ale muncii emotionale pe care un angajat o face pentru a afisa un anumit registru de emotii, un climat suportiv la nivel organizational. Un climat suportiv organizational se refera aici la ajutorul oferit între colegi, la a avea interese si obiective comune la locul de munca, la mentinerea unor relatii bune intre colegi, precum si masura in care colegii ofera ajutor pentru rezolvarea de probleme personale. Teoretic, acest factor ar putea actiona ca unul protectiv pentru ca un climat suportiv inseamna de fapt ca angajatii se vad pe ei insisi ca facand parte dintr-un grup si se construieste o perceptie sociala de grup, una impartasita. Astfel, angajatii se simt intelesi, ajutati si apreciati pentru munca pe care o fac, atat de colegi, cat si de catre superiori.

Din punct de vedere practic, rezultatele studiului arata ca acest factor - un climat organizational suportiv - poate explica accentuarea sau diminuarea epuizarii emotionale la locul de munca. Participantii acestui studiu sunt 317 de angajati, impartiti in 99 de echipe. Analizele iau in considerare faptul ca acestia sunt grupati in echipe.  Conform rezultatelor, un climat organizational perceput ca fiind protectiv si de ajutor poate diminua de unul singur efectele epuizarii emotionale (y= -.29, p <  .01, N = 317), dar acest factor poate diminua si efectele „regulei” pentru incongruenta afectiva, prin constrangere, asupra epuizarii emotionale (y = -.21, p < .05, N = 317).   


Concluzionand, rezultatele arata faptul ca un climat organizational perceput ca o realitate impartasita si in care predomina sprijinul instrumental (ex. training profesional, feedback din partea supervizorilor, asistenta in sarcina, ajutor fizic, etc.) si cel emotional (ex. grija unul pentru celalalt, impartasirea de idei si acceptare mutuala, etc.) poate diminua epuizarea emotionala resimtita la locul de munca ca urmare a perceptiei unei constrangeri de a afisa alte emotii decat cele resimtite.

 

  

Pentru mai multe detalii despre cadrul teoretic si empiric al studiului, acesta se regaseste in intregime aici:

https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1027/1866-5888/a000160

 

           Prezentare realizata de dr. Cristina Maria Bostan