05.02.2019
Sursa: Oxford Review Research Briefing
Titlu: Narcissistic leaders: What are the main factors of good and bad narcissistic personalities?
Cuvinte cheie: narcisism, personalitate narcisista, narcisism adaptativ, narcisism disfunctional
In general, narcisismul se refera la interesul excesiv pentru sine sau admiratia excesiva pentru propia persoane sau imaginea fizica. Narcisismul include niveluri extreme de egoism si o admiratie, adorare si adulatie deosebite pentru propriile talente sau pentru propria imagine. Ca tipar comportamental, trasaturile unei astfel de persoane sunt organizate in jurul unui centru de egocentrism accentuat. Chiar daca exista si niveluri sanatoase de tendinte narcisiste, tulburarea de personalitate narcisista este o conditie psihiatrica serioasa. Un studiu de prevalenta psihiatrica (Stinson et. al., 2008) indica tulburarea de personalitate narcisista la 7,7% din populatia de barbati si 4.8% din populatia de femei.
Pentru a identifica trasaturile specific narcisiste, pot fi urmarite astfel de trasaturi:
- probleme in a-si mentine o relatie in timp,
- capacitatea de "a intoarce" o conversatie mereu spre propria persoana,
- incapacitate psihologica generala de a-si constientiza propria persoana,
- lipsa empatiei,
- incapacitatea de a-si mentine limitele personale,
- hipersensitivitate la critica si insulte,
- vulnerabilitate mai degraba la rusine decat la vinovatie,
- comportament nonverbal specific grandiozitatii,
- respect pentru persoanele care o admira sau o apreciaza,
- detesta persoanele care nu o admira,
- tendinta de a se folosi de oameni,
- se considera persoane importante chiar daca nu sunt sunt atat de importante,
- tendinta accentuata de a-si exagera si lauda propriile realizari si abilitati,
- se considera expert in foarte multe lucruri,
- incapacitatea de a vedea lucrurile in mod obiectiv sau din perspectiva celorlalti,
- incapcitatea de a ramane obiectiv.
Chiar daca la o prima vedere acestea sunt trasaturi negative, ele sunt specifice si persoanelor care isi asuma cu usurinta roluri de conducere si de lideri. Braun (2017) identifica in studiul sau faptul ca tulburarea de personalitate narcisista este fecventa ca prevalenta in cazul persoanelor care se afla in organizatii pe niveluri de management sau sunt in pozitii de lideri. Persoanele narcisiste cauta astfel de pozitii de lideri si studiile arata ca exista si o probabilitate foarte mare ca acestia chiar sa fie alesi pentru astfel de pozitii, in defavoarea altor persoane care nu au trasaturi vizibile ale personalitatii narcisiste. Ca urmare, specialistii considera ca astfel de persoane ar putea fi considerate si un risc pentru organizatii, mai ales ca acestia tind sa lucreze pentru propriul interes si nu pentru cel al organizatiei. Astfel, pentru a delimita intre limitele functionale si cele nefunctionale, autorii acestui studiu din 2017 descriu doua tipuri de persoanalitati narcisiste:
- narcisisti adaptativi
- narcisisti disfunctionali
Narcisismul adaptativ face mai degraba referire la situatiile in care persoanele cu astfel de trasaturi sunt flexibili cu cei din jur si au si niveluri sanatoase si realiste de stima de sine, precum si autoeficacitate, fara ca acest lucru sa ii faca sa se detaseze emotional de ceilalti din jur. Diferit de nivelurile disfunctionale ale narcisismului, cei care sunt adaptativi au niveluri mai ridicate de extraversie, stima de sine, dominanta si independenta si niveluri mai scazute de capacitate de a se arata umil, de a vedea discrepanta dintre sinele real si cel ideal, nevrozism si anxietate sociala.
Narcisismul disfunctional sau nesanatos sunt mai degraba cei care considera ca majoritatea lucrurilor li se cuvin si nu au rezerve in a exploata pe oricine sau in orice situatie. Ca urmarea, ceea ce se observa la ei este un simt de competitivitate ridicata, niveluri ridicate de suspiciune pentru ceilalti, tensiune, extraversiune, exhibitionism, anxietate si nevrozism.
Dinić si Vujić (2018) identifica cinci mari factori specifici acestui tip de persoanlitate si in functie de ele diferentiaza intre tipul de personalitate adaptativa si cea nesanatoasa: leadership si nevoia de autoritate, putere si extravaganta, mandrie excesiva sau vanitate pentru propriile realiyari sau propria imagine, superioritate sau aroganta excesive, tendinte manipulative sau tendinta de a apela la minciuni si capacitatea de a ascunde informatii care nu sunt in favoarea lor, exhibitionism sau comportamente menite sa atraga atentia asupra lor.
Autorii detaliaza diferentele dintre cele doua tipuri de personalitate narcisista in studiul lor, identificand leadership-ul, vanitatea si superioritatea ca fiind caaracteristicile care descriu narcisistii adaptativi, pe cand ultimele doua, tendinta manipulativa si exhibitionismul sunt cele care tind sa descrie pe cei care au al doilea tip de persoanlitate narcisista.
Surse folosite in sinteza:
Dinić, B. M., & Vujić, A. (2018). Five-Factor Model Best Describes Narcissistic Personality Inventory Across Different Item Response Formats. Psychological reports, 0033294118794404.
Braun, S. (2017). Leader narcissism and outcomes in organizations: a review at multiple levels of analysis and implications for future research. Frontiers in psychology, 8, 773.
Stinson, F. S., Dawson, D. A., Goldstein, R. B., Chou, S. P., Huang, B., Smith, S. M., & Grant, B. F. (2008). Prevalence, correlates, disability, and comorbidity of DSMIV narcissistic personality disorder: results from the wave 2 national epidemiologic survey on alcohol and related conditions. The Journal of clinical psychiatry, 69(7), 1033.
Detalii despre fiecare studiu in parte, precum si despre aceasta sinteza se pot regasi si aici: https://www.oxford-review.com/downloads/narcissistic-leaders-what-are-the-main-factors-of-good-and-bad-narcissistic-personalities/
Tradus si adaptat de dr. Cristina Maria Bostan
Ultimele articole
-
Efectul Flynn in Romania - Schimbari de-a lungul timpului si intre generatii in performanta cognitiva
Studiul de fata investigheaza in ce masura exista o crestere a performantelor cognitive in mod constant in populatia din Romania, luand in calcul specificul individual si generational de-a lungul timpului.Mai mult -
Legatura dintre afisarea de emotii diferite fata de cele resimtite cu adevarat la locul de munca si sanatatea angajatilor
In studiul de fata se scot in evidenta problemele asociate disonantei emotionale resimtite la locul de munca si factorii de risc pentru accentuarea disonantei in contextul angajatilor, in servicii de asistenta (ex. operatori call-center, agenti, etc.).Mai mult -
Control perceput si emotiile academice prezic succesul studentilor - efecte asupra intentiei de abandon si realizare academica
Studiul de fata investigheaza un fenomen actual - esecul academic. Mai specific, examineaza cum controlul academic perceput şi emotiile academice prezic succesul studentilor, conceptualizat fie ca intentie de abandon scazuta, fie ca realizare academica inalta.Mai mult