25.01.2019

Publicatia / Jurnalul:  Journal of Organizational Behavior

Cuvinte cheie: gestionarea propriei cariere, succesul in cariera, cultura nationala, comportamente proactive orientate pe cariera

Titlu articol: Proactive career behaviors and subjective career succes: The moderating role of national culture

Autori: Smale, A., Bagdadli, S., Cotton, R., Russo Dello, S., Dickman, M., Dysvik, A., Gianecchini, M., Kase, R. Lazarova, M., Reichle, A., Rozo, P., Verbruggen, M.

Anul publicarii: 2016


Succesul in cariera este acceptat in zilele noastre ca fiind explicat atat prin indicatori obiectivi (ex. salariu, promovari, etc) cat si prin indicatori subiectivi (ex. semnificatie loc de munca, relevanta, identificare cu cariera, etc.). Chiar daca cei obiectivi sunt cel mai usor de cuantificat si mai usor de inregistrat, autorii considera ca indicatorii subiectivi incep sa fie mai importanti intrucat dimensiunea ierarhizarii posturilor dintr-o organizatie este in plina schimbare si restructurare. Astfel, indicatori subiectivi precum realizarile la locul de munca pe termen scurt sau lung, sau obiectivele stabilite pentru cariera, dar si satisfactia par sa fie in acest moment mult mai relevante, necesitand astfel o explorare a factorilor care ar putea explica formarea sau schimbarea perceptiei subiective cu privire la succesul in cariera.

In studiul de fata, sunt analizate doua dimensiuni ale succesului subiectiv in cariera: sentimentul de succes  prin atingerea unui prag satisfacator din punct de vedere financiar si sentimentul de succes in ceea ce priveste gasirea unei metode de a se implica satisfactor atat in viata de familie cat si la locul de munca (“echilibru  munca-familie”).

In ceea ce priveste factorii care ar putea determina pe termen lung aceste dimensiuni, autorii au analizat in ce masura comportamentele proactive, orientate pe cariera, pot explica succesul subiectiv in cariera. Mai specific, comportamentele proactive se refera la tendinta angajatilor de a prelua controlul asupra carierei lor, de a anticipa nevoile si de a realiza deja niste sarcini sau de a actiona anticipativ pentru acea situatie. Totodata, comportament proactiv orientat pe cariera se refera si la interesul angajatilor in a-si cauta informatii, adica de a-si procura informatii relevante pentru dezvoltarea propriei cariere. Una dintre metodele de cautare a informatiilor este chiar si solicitarea de feedback. Toate aceste tipuri de comportamente proactive favorizeaza cresterea succesului subiectiv in cariera intrucat asigura nevoia de autonomie si totodata de competenta pe mai multe planuri.

Autorii studiului au luat in considerare mai multe culturi, din 22 tari diferite. Asa cum arata rezultatele, cultura nationala modereaza relatia dintre comportamentele proactive orientate pe cariera si succesul subiectiv in cariera. Angajatii participanti la acest studiu (N = 11,892, apartinand din 22 de tari diferite) ne arata ca cea mai importanta relatie este cea dintre comportamentele proactive si succesul  subiectiv in cariera (y = .09, p < .001, relatie semnificativa), spre deosebire de relatia dintre comportamentele proactive si echilibrul munca-familie, a carei semnificatie nu este confirmata (y = .03, p = 0.12, relatie nesemnificativa). În ceea ce priveşte rolul culturii ca element catalizator pentru relatia semnificativa, rezultatele indica faptul ca aceste comportamente proactive sunt mai importante pentru cresterea succesului subiectiv in cariera in cazul acelor culturi caracterizate de un nivel ridicat de colectivism intra-grup, adica in acele culturi in care este importanta loialitatea, coeziunea si mandria la nivel de grup organizational (!”in-group collectivism”, y = .054 , p < .05),  un nivel ridicat perceput de autoritate si distributie inegala de putere intr-un stat (“power distance”, y = .07, p < .05) şi in cazul acelor tari in care angajatii tind sa accepte cu o mai mare usurinta schimbarile si sunt dispusi sa isi asume riscuri (“ uncertainty avoidance”, y = -.024, p < .05).


In final, asa cum subliniaza si autorii, important este de a intelege mai multe fete ale modului in care angajatii evaluaeaza si percep succesul in cariera, nivelul subiectiv fiind unul foarte important.

 

Pentru mai multe detalii despre cadrul teoretic si empiric al studiului, acesta se regaseste in intregime aici:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/job.2316

 

           Prezentare realizata de dr. Cristina Maria Bostan