25.01.2017

Cuvinte cheie: insecuritatea locului de munca, epuizare, modelarea postului, mediere

Articol: Epuizarea si insecuritatea locului de munca: rolul mediator al modelarii postului

Autori: Oprea, B., Iliescu, D.

Anul publicarii: 2015

Prezentare realizată de Alexandru Andrei Sirbu

Insecuritatea locului de munca este relationata cu o varietate de indicatori ai unei stari de bine reduse, precum satisfactie redusa la locul de munca, implicare redusa in munca, angajament redus fata de organizatie, epuizare si cu o varietate de probleme de sanatate. 

Acest studiu contribuie la literatura de specialitate legata de insecuritatea locului de munca in doua moduri. In primul rand, el acopera o lacuna in cunostintele noastre legate de felul in care insecuritatea locului de munca influenteaza nivelul de oboseala al angajatilor si vice versa, explorand rolul unui posibil mediator. In al doilea rand, testeaza in mod robust unul dintre presupunerile mai noi ale modelului Solicitari-resurse ale postului, potrivit caruia relatia dintre cerintele job-ului si epuizare este partial mediata de modelarea postului.  

La studiu au participat 150 de angajati ai unei companii multinationale din industria IT. Esantionul a fost format din 59.3% de barbati si 40.7% de femei, cu varstele cuprinse intre 21 si 63 de ani. Dintre acestia 70.7% erau angajati in Romania.

Instrumentele de masurare ale modelarii postului, insecuritatii locului de munca si epuizarii au fost trimise angajatilor prin intermediul adreselor lor de e-mail pe care acestia le detineau in cadrul companiei mai sus mentionate. Versiunile in limba romana ale scalelor de masurare au fost distibuite in cadrul sediului din Romania al companiei. Versiuni in engleza ale instrumentelor au fost distribuite in celelalte tari in care compania detinea sedii. Angajatii au fost rugati sa completeze chestionarele cu sinceritate. De asemenea, acestia au fost informati de faptul ca datele colectate si folosite in acest studiu vor ramane confidentiale.

Cresterea provocarilor la locul de munca a fost identificata ca fiind un factor ce mediaza relatia dintre epuizare si insecuritatea la locul de munca. Celelalte componente ce constituie factori ai modelarii postului nu s-au dovedit a fi mediatori ai relatiei. Exista o variatie in relatia dintre epuizare si insecuritatea locului de munca pe care modelarea postului nu o poate explica. Mediatorii aditionali ce nu au fost testati in studiul de fata si ar putea explica varianta ramasa intre cele doua constructe sunt: controlul perceput, ruperea contractului psihologic si injustitia distributiva.

Stiind faptul ca atunci cand angajatii sunt nesiguri in privinta locului lor de munca ei se opresc din a-si mai asuma sarcini aditionale si se opresc din a mai fi la curent cu ultimele schimbari din cadrul organizatiei, putem presupune ca, in timp, acesti angajati vor fi neinformati si vor dezvolta o atitudine pasiva referitoare la munca lor. In contextul unui climat organizational caracterizat de un nivel ridicat al insecuritatii locului de munca se recomanda ca managementul sa dezvolte programe de informare a angajatilor in privinta noilor schimbari din organizatie si sa ii motiveze pe acestia sa se implice in sarcini aditionale. Aceleasi masuri se pot aplica si in privinta unui nivel ridicat de burnout.