09.10.2016

Cuvinte cheie: relatii curbilinii, functionarea optima a angajatului, angajabilitatea perceputa, implicarea in munca, burnout. 

Articol: Relatia curbilinie dintre angajabilitatea perceputa si functionarea optima a angajatului

Autori:  Peeters., E., R., De  Cuyper, N., De Witte, H.

Anul publicarii: 2016

Prezentare realizata de Florentina Linca

Angajabilitatea perceputa se refera la evaluarea individuala a propriilor oportunitati noi de angajare. Aceasta a fost evidentiata ca fiind critica pentru functionarea optima a angajatului pe piata fortei de munca din zilele noastre. Cu toate acestea, dovezile in favoarea unei relatii pozitive intre angajabilitatea perceputa si functionarea optima a angajatului sunt modeste. O posibila explicatie este aceea ca relatia nu este una liniara (in care raportul dintre variabile este direct proportional sau invers proportional), ci una curbilinie (in care nu exista o regularitate in ceea ce priveste valorile unei variabile in functie de cealalta). 

In consecinta, autorii acestui studiu au avut scopul de a testa relatiile curbilinii dintre angajabilitatea perceputa si implicarea in munca (vigoarea si dedicarea) si burnout (epuizarea si depersonalizarea).

Ipotezele cercetarii

H1 Relatia dintre angajabilitatea perceputa, vigoare si dedicare este reprezentata sub forma unui grafic de tip U intors, o relatie curbilinie, astfel incat,  nivelul crescut si scazut  de angajabilitate perceputa relationeaza cu un nivel scazut de vigoare si de dedicare.
H2 Relatia dintre angajabilitatea perceputa, cinism si epuizare  este reprezentata sub forma unui grafic de tip U, o relatie curbilinie, astfel incat, nivelul crescut si scazut  de angajabilitate perceputa relationeaza cu un nivel crescut de cinism si de epuizare.

Variabilele cercetarii au fost angajabilitatea perceputa, implicarea in munca (vigoarea si dedicarea) si burnout-ul (epuizarea si cinismul).

Participanti

La studiu au participat angajati din doua organizatii belgiene, 354 din prima organizatie si 288 din cea de-a doua.

Rezultatele au evidentiat o relatie liniara pozitiva intre angajabilitatea perceputa si vigoare si dedicare. O relatie patratica (curbilinie) a fost gasita intre angajabilitatea perceputa si epuizare si depersonalizare, astfel incat nivelurile scazute si crescute ale angajabilitatii percepute sunt asociate cu niveluri ridicate de epuizare si depersonalizare.

Concluzii si implicatii practice

In concluzie, rezultatele au evidentiat o relatie liniara pozitiva intre angajabilitatea perceputa si vigoare si dedicare, dar si una curbilinie intre angajabilitatea perceputa, epuizare si depersonalizare. 

Acest studiu a demonstrat faptul ca angajabilitatea perceputa este relationata cu un nivel inalt de burnout si cu un nivel inalt de implicare in munca. In timp ce studiile anterioare incadrau fenomenul angajabilitatii percepute ca fiind pozitiv, relatia curbilinie intre angajabilitatea perceputa, epuizare si depersonalizare indica o latura negativa a angajabilitatii percepute.