26.11.2018

Publicatia / Jurnalul:  Journal of Organizational Behavior

Cuvinte cheie: dezacord, devianta organizationala, rezistenta, identitate sociala

Titlu articol: Loyal rebels? A test of the normative conflict model of constructive deviance

Autori: Dahling, J. J., Gutworth, M. B,

Anul publicarii: 2017

 

Cateodata, angajatii provoaca sau incalca regulile organizatiei in mod voluntar, dar nu pentru ca nu ar fi loiali ci mai degraba pentru ca sunt pasionati de munca lor indeajuns pentru a-si exprima dezacordul fata de practicile ineficiente sau periculoase pentru ceilalti din jur. In literatura de specialitate, acest comportament poarta numele de devianta constructiva, in sensul ca sunt actiuni voluntare impotriva normelor organizationale, dar sunt facute cu intentii onorabile, pentru beneficiul organizatiei sau a celor care o sprijina.


Aceasta explicatie este in prezent inovativa intrucat, pana in prezent, astfel de comportamente erau vazute mai degraba de catre angajati si de catre organizatie ca fiind contraproductive si rau intentionate. Conform studiului insa, aceste comportamente apar ca urmare a identificarii si atasarii afective cu valorilor grupului sau a celor personale, motiv pentru care acestea sunt considerate aici ca fiind o expresie a loialitatii pentru organizatie si nu o respingere a acesteia.


             Pentru a explica aceste tipuri de comportamente, autorii studiului iau in considerare doua modele care le explica aparitia: modelul perceptiei conflictului normativ si modelul identificarii sociale sau organizationale, adica de grup. Modelul perceptiei unui conflict normativ se refera la decizia de a se conforma sau de a fi impotriva normei grupului si explica alternanta dintre diferitele tipuri de identitati de grup. Astfel, oamenii percep un conflict normativ in cadrul organizatiei atunci cand exista sau apar modele alternative. Modelele alternative sunt de fapt expresia identificarii cu alte identitati de grup, ele fiind derivate de regula din valori personale sau morale.


            Autorii arata in doua studii diferite faptul ca in cazul studentilor angajati, identitatea organizationala este asociata pozitiv cu devianta constructiva, doar atunci cand conflictul normativ este foarte mare (t = 2.49, p < .05, N = 102). Mai mult, in al doilea studiu, pe langa rezultatele asemanatoare cu primul studiu, efectul moderat al perceptiei unui conflict normativ este explicat si de nivelul de disconfort psihologic resimtit de catre angajati (t = 3.84, p < .001, N = 633), altfel spus identitatea organizationala este asociata pozitiv cu devianta constructiva doar in conditia perceperii unui conflict normativ ridicat si totodata, atunci cand este resimtit un disconfort psihologic mare.

 

Pentru mai multe detalii despre cadrul teoretic si empiric al studiului, acesta se regaseste in intregime aici: 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/job.2194 

 

            Prezentare realizata de dr. Cristina Maria Bostan