19.06.2016

Cuvinte cheie: modificarea postului, validitate, fidelitate, JD-R

Articol: Insecuritatea calitativa a locului de munca, satisfactia fata de munca si angajamentul organizational: rolul mediator al perceptiei controlului

Autori: Oprea, B., T., Stefan, M., C.

Anul publicarii: 2015

Prezentare realizata de Florentina Linca

Adaptarea unei scale la o anumita limba este un proces complex. Acest proces are doua scopuri. Primul se refera la testarea de concepte cunoscute, intens studiate, pe o anumita populatie, alta decat cea pe care s-au testat initial si observarea manifestarilor acestora in plan comportamental intr-un anumit context. Al doilea scop presupune evidentierea modului de exprimare in plan comportamental a unor caracteristici ale unui concept despre care nu se cunosc foarte multe informatii. Cel de-al doilea scop l-au avut si autorii acestui studiu.Oprea si Stefan au reusit sa atraga atentia asupra unui concept cu implicatii in cresterea performantei de la locul de munca si in cresterea starii de bine a angajatilor.

Introducere

In studiile initiale cu privire la performanta de la locul de munca s-a ignorat rolul pe care angajatii il au in modificarea activa a caracteristicilor posturilor pe care acestia le detin. Dupa ce conceptul de modificare activa a caracteristicilor posturilor a fost introdus in literatura de specialitate, diversi autori au  investigat factorii determinanti, influenta acestuia asupra altor aspecte ale activitatii de la locul de munca sau comportamentele specifice ale lui.

Astfel, au fost descoperite 4 dimensiuni distincte ale modificarilor active de la locul de munca: cresterea resurselor structurale ale postului (se refera la cresterea varietatilor resurselor, oportunitatilor de dezvoltare si a autonomiei), cresterea resurselor sociale ale postului (se refera la cresterea suportului social, a instruirii de catre superiori si a feedback-ului), cresterea provocarilor postului (se refera la cresterea numarului de sarcini suplimentare de catre angajat pentru a se evita plictiseala la locul de munca, dar si pentru largirea ariei de activitate), diminuarea cerintelor postului (se refera la scaderea numarului de sarcini de la locul de munca).

Bazandu-se pe aceasta explicitare a conceptului, Tims, Bakker si Derks (2012b) au realizat o scala, a carei adaptare la limba romana a fost facuta de catre Oprea si Stefan in cadrul cercetarii de fata.

Adaptarea scalei

Adaptarea Job Crafting Scale la limba romana, sub denumirea de Scala pentru modificarea postului, a presupus traducerea itemilor de catre unul dintre autori si retroversiunea de catre celalalt autor, fara ca acesta din urma sa aiba acces la varianta originala a scalei, aplicarea ei impreuna cu alte scale ce masurau: starea de bine subiectiva, performanta in munca,  nivelul implicarii in munca si nivelul epuizarii la locul de munca, analiza de fidelitate a subscalelor scalei pentru modificarea postului, evaluarea validitatii de criteriu pe un lot de participnati din Romania, prin realizarea  corelatiilor dintre modificarea postului (cu subscalele acesteia) si epuizarea profesionala, implicarea in munca, performanta si starea de bine, analiza factoriala confirmatorie, prin intermediul careia se verifica daca cele patru dimensiuni ale conceptului analizat, reunite intr-un model, sunt potrivite pentru datele culese, analiza factoriala exploratorie (deoarece modelul cu cele patru dimensiuni, factori, nu a fost confirmat la etapa anterioara, trebuia sa se descopere structura fiecarei dimensiuni/ a fiecarui factor).

Participanti

Chestionarul a fost completat de un esantion eterogen de 400 de participanti, dintre care 190 au primit doar Scala pentru modificarea postului in varianta creionhartie, iar restul de 210 au primit in varianta on-line toate cele cinci instrumente, care vizau: modificarea postului (cu subscalele acesteia) si epuizarea profesionala, implicarea in munca, performanta si starea de bine. Cei 210 respondenti au fost recrutati prin intermediul retelelor sociale si al emailului folosind metoda bulgarelui de zapada. De asemenea, nu au fost colectate date demografice, iar participarea acestora a fost anonima.

Rezultate

Rezultatele corespund asteptarilor, modificarea postului (reprezentata de scorul global al scalei) a corelat pozitiv cu implicarea in munca si performanta, insa nu a existat o corelatie semnificativa intre modificarea postului si epuizare si starea de bine. Structura factoriala a scalei nu a fost confirmata.

Concluzii si implicatii

Adaptarea Scalei pentru modificarea postului la limba romana reprezinta doar un punct de plecare pentru investigarea acestui fenomen. Este nevoie si de alte cercetari care sa studieze implicatiile fenomenului in activitatea de la locul de munca. Dupa ce managerii devin constienti de modificarea postului, acestia pot asista si incuraja angajatii in astfel de comportamente, cu scopul de a creste productivitatea, atat la nivel individual, cat si la nivel de echipa.