16.10.2016

Cuvinte cheie: experienta personala in timpul crizei razboiului, insecuritatea locului de munca, satisfactia profesionala, angajament afectiv, incredere organizationala, intentia de a demisiona, comportament civic organizational, Siria

Articol: Studiu privind efectele generale ale experientei personale in timpul crizei razboiului si insecuritatea locului de munca in Siria

Autori: Ali Bassam Mahmoud, William D. Reisel

Anul publicării: 2015

Prezentare realizată de Ana–Nicoleta Alexandrescu

Studiul de fata si-a propus sa cerceteze relatia dintre efectele generale ale experientei personale in timpul crizei razboiului (PEoWTC) si insecuritatea locului de munca. Cercetarea a fost realizata in Siria, in conditiile crizei cu care se confrunta natiunea in anii 2011-2014 si reprezinta o premiera: experiența personala in timpul crizei razboiului nu a fost studiata niciodata in relatie cu insecuritatea locului de munca.

Astfel, scopul cercetarii a fost acela de a analiza daca insecuritatea locului de munca mediaza in mod semnificativ relatiile dintre experienta personală si satisfactia profesionala, angajamentul afectiv, intentia de a demisiona, increderea si comportamentul civic organizational. 


In ciuda numeroaselor obstacole intalnite in timpul razboiului, datele au fost colectate in Damasc, Siria, în timpul perioadei de criza din anii 2011-2014. Esantionul a fost format din 129 de profesionisti, manageri și administratori (58.9% barbati si 41.1% femei, M = 33.27, SD = 9.33), care faceau parte din sectorul public. Diverse studii anterioare au aratat ca securitatea locului de munca este mai mare in sectorul public, in comparatie cu sectorul privat (in Siria). Datele au fost colectate direct de la angajati prin intermediul chestionarelor - fie in format electronic, fie pe hârtie, traduse atat in limba engleza, cat si in limba araba. 

Insecuritatea locului de munca a fost masurata utilizand o scala adaptata dupa Francis & Barling (2005). In acest sens, a fost elaborata o scala cu doi itemi. Primul element viza siguranta personala a fiecaruia in conditii de razboi, in timp ce, al doilea element facea referire la posibilitatea de a pierde locul de munca in timpul razboiului. Folosind un design transversal, corelatiile observate sunt insuficiente pentru a stabili relatii cauzale intre variabile.

Rezultatele studiului au aratat ca experienta personala in timpul crizei razboiului prezice pozitiv insecuritatea locului de munca. Mai mult, insecuritatea locului de munca mediaza puternic relatia dintre efectele generale ale experientei personale in timpul crizei razboiului si satisfactia profesionala, angajamentul afectiv, intentia de a demisiona si comportamentul civic organizational.

Implicatiile practice ale studiului i-ar putea ajuta pe conducătorii organizatiilor sa acorde o mai mare importanta efectelor experientei personale in timpul crizei razboiului si perceptiilor angajatilor cu privire la nesiguranta locului de munca.